Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane lørdag 24.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Det ventes ikke nedbør og mer pålagring i leheng. Nysnøen stabiliseres gradvis men vil fortsatt være lett å påvirke i områdene som har fått snø de siste dagene.

Etter hvert som sola kommer frem vil løssnøskred i bratte heng bli et skredproblem igjen. Disse kan løsne naturlig og stort sett være våte. Problemet blir størst der det har kommet mest nysnø de siste dagene.

Tidligere observert kantkorn dypere i snødekket ligger nå beskyttet under bærende snø og er svært vanskelig å påvirke.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 23. april 2021

Snøoverflata består av nysnø fra de siste dagene. På vindutsatte steder har gammel skare blåst frem. Under nysnøen ligger det fortsatt mye snø fra det store snøfallet etter påske. I sør og vestvendte fjellsider ble denne snøen smelteomdanna høyt til fjells. Kalde og klare netter har danna skare tidlig på dagen med soloppvarming og våt snø på ettermiddagen. I skyggesider finnes fortsatt tørr lagdelt vintersnø. Det er skiføre fra 300-400 moh.

Det er observert kantkorn mellom gammelt snødekke og snøen som kom etter påske, men det er usikkert om laget fortsatt utgjør et skredproblem.

Vær oppmerksom på at nysnøen tidligere i uka la seg på våt overflate. Dette kan danne nye lag av kantkorn når nysnøen er kald.

Observasjoner fra Jølster torsdag forteller om litt vindpåvirka snø over over tregrensa, men fint skiføre.

Fjellvær

Fredag 23. april 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Perioder med nordvestlig frisk bris.

Lørdag 24. april 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -12 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Av og til frisk bris i utsatte områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS